Familie og fabriksånd går hånd i hånd
Hos Odense Marcipan finder man mange stærke fællesskaber – og nogle af dem har rødder, der går langt ud over arbejdspladsen. Et godt eksempel er familien Jensen, hvor tre brødre og en nevø i dag arbejder side om side i produktionen. For dem handler det ikke kun om marcipan, men også om at løfte hinanden – og hele holdet – i den særlige Odense-ånd.
Storebror Steen har arbejdet hos Odense Marcipan i 37 år, og det var også ham, der banede vejen for, at både hans brødre og nevøen Kenneth blev en del af produktionen. Han beskriver det som en naturlig udvikling, der bygger på engagement og ansvar:
" Det handler om at engagere sig fuldt ud og turde vise, hvem man er”, siger Steen, som i dag er procesansvarlig og har overblik over flere afdelinger.
Lillebror Brian og mellemste bror Henning arbejder henholdsvis i blanderiet og i marcipanproduktionen – og Kenneth er nu også med på holdet. De arbejder typisk på skiftende hold, så der både er variation i hverdagen og lidt at snakke om, når man kommer hjem.
"Vi kan sagtens gå en hel arbejdsdag uden at snakke sammen – det er ikke nogen selvfølge, at vi går sammen," fortæller Henning med et smil.


Generationer af marcipan og arbejdsglæde
For Steen er det noget særligt at se næste generation tage del i det arbejde, han selv har været med til at præge.
"Henning har jo forsøgt i 28 år at opdrage på ham – det er ikke lykkedes, så nu kan jeg forsøge de næste 20 år," siger han grinende om Kenneth. Familien ser det som en styrke, at man kender hinandens rytmer – og samtidig holder fast i fagligheden og respekten for hinandens roller.
Selvom de er familie, er de først og fremmest kollegaer på arbejdspladsen – og de fremhæver, hvordan deres tætte relation kan bruges positivt i hverdagen.
"Mange gange behøver vi ikke snakke ret meget, for vi ved allerede, hvad hinanden gør," siger Henning, og Brian tilføjer:
"Man står jo ikke bare med armene over kors, når ens bror har brug for hjælp – og det gælder selvfølgelig også de andre kollegaer."
Netop den omsorg og ansvarsfølelse oplever de også på tværs af huset. Familien Jensen er langt fra den eneste familie, der arbejder hos Odense Marcipan – der er mange familiære forbindelser på tværs af produktion, pakkeri og administration.
"Vi ser marcipanen som vores hjem – og alle dem, vi arbejder sammen med, som en del af det," siger Steen.
Samtidig brænder de for det faglige. De kender deres opskrifter til fingerspidserne, men synes, det er ekstra spændende, når produktudviklingen banker på med nye idéer.
"Det er sjovt at starte fra bunden og følge et nyt produkt hele vejen – især når det rammer rigtigt første gang," fortæller Henning. Det giver variation og en følelse af medskabelse, som motiverer.
Glade dage, stærke bånd
De sætter også stor pris på stemningen og fællesskabet i hverdagen. Sommerhygge, påskefrokoster og den årlige "ryste-sammen-tur" er med til at bringe kollegaer tættere sammen, især når højsæsonen nærmer sig.
"Vi plejer at mødes på Storms Pakhus – der kommer også nogen fra administrationen – og vi hygger os! Den ene gang var der lige ved at gå for meget hygge i den," fortæller Steen grinende.
For Henning, Steen, Brian og Kenneth er det ikke bare et arbejde – det er en del af deres liv.
"Jeg elsker mit arbejde og det, jeg laver – og at jeg kan gå glad og tilfreds hjem," siger Henning.
"Jeg har altid glædet mig til den dag, jeg har været her i 40 år," tilføjer Steen.
De håber at kunne give noget videre – ikke bare til hinanden, men til hele holdet.
"Vi kaster os glade ud i nye ting," siger Henning.
"Og vi gør os umage for at holde den gode tone – det er sådan, vi bevarer ånden i huset," runder Steen af.
