Fra bolsjespecialist til mester i glaze

Leif Jørgensen er oprindelig uddannet dropskoger, og hos IGOS bruger han bl.a. sin specialviden om sukker og temperaturer til at sikre den perfekte glaze til bagværk hos håndværksbagere og i fødevareindustrien.

Selv om man ikke lige kan se det, så har Leif Jørgensen fejret 75-års fødselsdag. Derfor har han valgt at skrue lidt ned for arbejdslivet, så han arbejder to dage om ugen hos IGOS. Men det betyder ikke, at der er skruet ned for ambitionerne om at lave den perfekte glaze, som han er mester i.

”Jeg har stor glæde af min oprindelige uddannelse som dropskoger her hos IGOS, hvor jeg har arbejdet i 29 år. En rigtig god glaze har nemlig - akkurat som bolsjer - sukker og styring af temperaturer som et vigtigt omdrejningspunkt,” fortæller Leif Jørgensen.

Han blev udlært som dropskoger tilbage i 1968 hos Irma, der dengang havde egen bolsjeproduktion. Da den blev nedlagt, kom han til Evers bolsjer, hvor han var i næsten 25 år.

Leif Jørgensen IGOS portrætbillede
Credi Shine Ready 1

Her vil jeg gerne arbejde
”Jeg sagde altid til min kone - når vi kørte på Roskildevej, hvor IGOS lå i mange år - at hvis jeg en dag skulle arbejde et andet sted, så ville jeg gerne arbejde for IGOS. Jeg vidste, hvad de lavede, og at det var produkter af rigtig god kvalitet. Jeg var heldig at få job hos IGOS, da endnu en dansk bolsjeproduktion lukkede ned, og jeg har været glad for mit job i 29 år,” fortæller Leif Jørgensen.

Han kender alle arbejdsfunktioner i produktionen hos IGOS, som er markedsleder i Norden inden for bagestabile marmelader og frugtblandinger, der indgår i kager. Derudover producerer IGOS også sirup, forskellige typer gelé og glaze.

Leif Jørgensen møder typisk på arbejde kl. 04.00 og går hjem ved 14-tiden to dage om ugen. I det tidsrum kan han nå at færdigmontere den rengjorte glaze-maskine, veje råvarer af og blande ingredienserne efter opskriften, varme den store kedel op og producere tre eller fire store portioner glaze.

Glaze bruges på alt fra wienerbrød til tærter og burgerboller, og den får bagværket til at se flot og skinnende ud, og så tilfører den sødme.

”Nøje fokus på temperaturen er helt afgørende for at lave en flot glaze. Temperaturen kommer helt op på 95 grader. Herefter skal glazen cirkulere og nedkøles til en langt lavere temperatur i 20 minutter, før den er klar til at blive tappet i containere og komme ud til kunderne, der skal bruge den,” fortæller Leif Jørgensen.

Stolt over produkterne
Han sætter stor pris på selv at kunne tilrettelægge sin arbejdsdag og er stolt over glazen og de andre produkter, han eller kollegerne fremstiller hos IGOS.

”Vi laver produkter, som man kun kan være stolt af. Og så har vi rigtig gode forhold. Med årene har vi fået robotter og andre tekniske hjælpemidler i produktionen, så der ikke er nær så mange tunge løft, som der var tidligere. Eksempelvis er de store portioner af frugt til marmelader og frugtfyldninger rigtig tunge, men i dag har vi løftegrej til at tage slæbet,” fortæller Leif Jørgensen.

Selv om han er glad for sit arbejde, så siger dåbsattesten 76 år næste gang, og han synes, at det er ved at være tid til at gå på pension. En tid, der skal bruges på frivilligt arbejde, flere gode ferier med kæresten og hyggelige hobbies.

502978 CREDI®SHINE Base Miljø

”Jeg kommer ikke til at sætte mig i en stol. Man skal holde sig i gang. Det har jeg altid gjort, og det vil jeg fortsat gøre. Det bliver også med en portion vemod, at jeg går på pension fra IGOS, som jeg synes er en god virksomhed. Ellers var jeg nok heller blevet her i 29 år,” siger Leif Jørgensen.


Skrevet af Anne Hasselholm

Tilmeld nyhedsbrev fra ODENSE Professionel


Vil du modtage nyheder, faglig inspiration og opskrifter til alle anledninger året rundt, samt tips og tricks fra vores konditor? 
Så tilmeld dig vores nyhedsbrev for professionelle her. 

Søg

Gem dine favoritter!


Lad ikke en eneste opskrift gå tabt! Opret en profil nu og start din personlige samling af favoritopskrifter eller produkter.

Bliv medlem af Odense Marcipan's professionelle fællesskab og få nem adgang til dine gemte opskrifter og produkter - når som helst, hvor som helst.