Historien om

Odense Marcipanfabrik

Odense Marcipans historie strækker sig tilbage til 1909, hvor det hele begyndte. Dyk ned i Odense Marcipans historie og udforsk vores rejse gennem tiden.

ODENSE Historie 7 (2000 01)
ODENSE Historie 1 (1909)

1909
Verdens bedste marcipanfabrik bliver til


Lauritz Thobo-Carlsen, bogholder, køber en lille marcipanfabrik i Dronningensgade i Odense. Kunderne er bagere og konditorer, der bruger meget marcipan, som de selv fremstiller fra gang til gang. Konceptet er ensartet, frisk marcipan, industrielt fremstillet - ikke desto mindre foregår bl.a. smutning og stødning af mandlerne i store stenmortere i mange år ved håndkraft.

1930'ernes Napoleonshat


Vi begynder at udsende nye opskrifter til konditorer og bagere. Mange af de sidste 70 års tørkager stammer fra 1930'erne. Den mest populære og længstlevende danske tørkage, Napoleonshatten, er én af dem.

ODENSE Historie 2 (1930'Erne)
ODENSE Historie 3 (1950'Erne)

1950'erne: Nougaten kommer til


Toldbodgade i Odense bliver vores nye domicil med prøvebageri og laboratorium. Eksporten er stigende. Vi fremstiller nu 100 forskellige kvaliteter fra den fineste marcipanmasse til bittermasse, som kun består af abrikoskerner. Vi begynder også at producere nougat, mens vi forarbejder hakkede nødder, mandelsplitter o.l. til bagere og kageindustri.

1961 En hilsen fra Hoffet

1961 er året, hvor Odense Marcipanfabrik A/S får tilladelse til at måtte anvende benævnelsen Levarandør til det kongelige danske Hof.

ODENSE Historie 4 (1961)
ODENSE Historie 5 (1960'Erne)

1960'erne: KiMs og de saltede peanuts 

Gode erfaringer med nøddeprodukter fører til snackproduktion. I 1963 lancerer vi saltede peanuts under navnet KiMs. Marcipanfabrikken bliver hurtigt Danmarks største snackproducent.

Men i 1972 bliver en ny KiMs fabrik indviet og dermed er snackproduktionen skilt ud fra marcipanproduktionen.

1990'erne: Vi bliver en del af ORKLA-familien

Vores marcipanfabrik bliver i 1991 overtaget af den norske fødevarekoncern ORKLA,  og i 1994 gennemgår vi et navneskifte til Odense Marcipan A/S.

I 1998 bliver vi ISO 9001 certificeret og året efter køber ORKLA 
den svenske marcipanproducent KÅKÅ AB med to marcipanfabrikker
og grossistselskabet MaltCentralen. Odense Marcipan får ansvaret for marcipanproduktionen, der samles i Odense.

2000-2001: Blandt verdens største

De følgende år gennemgår fabrikken en større udvidelse og er nu
én af verdens største marcipanproducenter. 

OM Hovedindgang
Bæchs Conditori Hobro

2005-2007: Køb af Bæchs Conditori, Fødevareindustriens pris og Superbrand


Vi køber i 2005 Bæchs Conditori i Hobro, et af de ældste og største konditorier i Danmark.

I 2006 vinder Odense Marcipan Fødevareindustriens pris for bedste Samarbejdsudvalg.

2007 bliver året, hvor vi køber Marcia Industri A/S, opnår BRC certificering og bliver kåret til Superbrand af Business to Business.

2008-2009: 100 års jubilæum


2008 overtager vi den italienske marcipanfabrik Natural Food. En fabrik, der specielt er designet til at producere store ensartede serier af marcipanmasser til større industrikunder.

I 2009 fejrer vi vores 100 års jubilæum i troen på det oprindelige koncept: Odense Marcipan er leverandør af råvarer og konceptløsninger til bagere, konditorer og catering. Vi leverer råvarer til industrien og til detailmarkedet, hvor der især ved juletid er stor efterspørgsel på marcipan.

Odense Marcipan Hjertelogo 100 År
Om ODENSE - Original ODENSE Marcipan

2012-2014: Marcipan året rundt


2012: Marcipan året rundt
Vi arbejder løbende på at udvikle en masse spændende og inspirerende opskrifter og produkter - følg med og besøg siderne Opskrifter og Tips & Tricks og bliv inspireret.

Vi lancerede i slutningen af 2014 vores webshop, hvor privatpersoner fik muligheden for at købe bl.a. Odense Marcipan og Nougat online. Ud over de klassiske marcipan- og nougatprodukter, er det nu muligt for privatpersoner at købe de særlige marcipantyper og større forpakninger, som tidligere kun kunne købes af professionelle.

2015-2017: Én fælles ODENSE Gruppe


I 2015 integreres Odense Marcipan, Bæchs Conditori og Natural Food i én fælles ODENSE organisation med fælles vision, mission og kerneværdier, og i 2017 bliver Natural Food lukket og solgt til italienske Alfrus s.r.l. 

2018: Bagefaste marmelader og frugtfyldninger
Vi køber den danske fødevareproducent IGOS A/S i Hedehusene, som har stor ekspertise indenfor produktion af marmelader, frugtfyldninger og andre halvfabrikata.

IGOS Fruit Filling Fælles
Odense Gruppe Logo 2021

2020 - : ODENSE GROUP i dag


I 2020 bliver Frödinge Mejeri AB, Sverige en del af ODENSE GROUP. 

I dag består ODENSE GROUP af Odense Marcipan A/S, Bæchs Conditori, IGOS og Frödinge Mejeri AB, beliggende hhv. i Odense, Hobro, i Hedehusene og i Sverige.

Vi opererer med 4 brands - ODENSE * BÆCHS * IGOS * FRÖDINGE  - og er leverandør af kvalitetsprodukter indenfor kager, desserter, konfekture og frugtfyldninger.

ODENSE GROUP er en del af Orkla, som er Nordens største producent af mærkevarer.

Vil du vide mere?

Se også historien om hvem der opfandt marcipanen og de sjove historiske opskrifter.

Ren Rå Rulle

Tilmeld nyhedsbrev fra ODENSE Professionel


Vil du modtage nyheder, faglig inspiration og opskrifter til alle anledninger året rundt, samt tips og tricks fra vores konditor? 
Så tilmeld dig vores nyhedsbrev for professionelle her. 

Søg

Gem dine favoritter!


Lad ikke en eneste opskrift gå tabt! Opret en profil nu og start din personlige samling af favoritopskrifter eller produkter.

Bliv medlem af Odense Marcipan's professionelle fællesskab og få nem adgang til dine gemte opskrifter og produkter - når som helst, hvor som helst.