Historien om
Odense Marcipanfabrik
Odense Marcipans historie strækker sig tilbage til 1909, hvor det hele begyndte. Dyk ned i Odense Marcipans historie og udforsk vores rejse gennem tiden.
1909
Verdens bedste marcipanfabrik bliver til
Lauritz Thobo-Carlsen, bogholder, køber en lille marcipanfabrik i Dronningensgade i Odense. Kunderne er bagere og konditorer, der bruger meget marcipan, som de selv fremstiller fra gang til gang. Konceptet er ensartet, frisk marcipan, industrielt fremstillet - ikke desto mindre foregår bl.a. smutning og stødning af mandlerne i store stenmortere i mange år ved håndkraft.
1930'ernes Napoleonshat
Vi begynder at udsende nye opskrifter til konditorer og bagere. Mange af de sidste 70 års tørkager stammer fra 1930'erne. Den mest populære og længstlevende danske tørkage, Napoleonshatten, er én af dem.
1950'erne: Nougaten kommer til
Toldbodgade i Odense bliver vores nye domicil med prøvebageri og laboratorium. Eksporten er stigende. Vi fremstiller nu 100 forskellige kvaliteter fra den fineste marcipanmasse til bittermasse, som kun består af abrikoskerner. Vi begynder også at producere nougat, mens vi forarbejder hakkede nødder, mandelsplitter o.l. til bagere og kageindustri.
1961 En hilsen fra Hoffet
1961 er året, hvor Odense Marcipanfabrik A/S får tilladelse til at måtte anvende benævnelsen Levarandør til det kongelige danske Hof.
1960'erne: KiMs og de saltede peanuts
Gode erfaringer med nøddeprodukter fører til snackproduktion. I 1963 lancerer vi saltede peanuts under navnet KiMs. Marcipanfabrikken bliver hurtigt Danmarks største snackproducent.
Men i 1972 bliver en ny KiMs fabrik indviet og dermed er snackproduktionen skilt ud fra marcipanproduktionen.
1990'erne: Vi bliver en del af ORKLA-familien
Vores marcipanfabrik bliver i 1991 overtaget af den norske fødevarekoncern ORKLA, og i 1994 gennemgår vi et navneskifte til Odense Marcipan A/S.
I 1998 bliver vi ISO 9001 certificeret og året efter køber ORKLA
den svenske marcipanproducent KÅKÅ AB med to marcipanfabrikker
og grossistselskabet MaltCentralen. Odense Marcipan får ansvaret for marcipanproduktionen, der samles i Odense.
2000-2001: Blandt verdens største
De følgende år gennemgår fabrikken en større udvidelse og er nu
én af verdens største marcipanproducenter.
2005-2007: Køb af Bæchs Conditori, Fødevareindustriens pris og Superbrand
Vi køber i 2005 Bæchs Conditori i Hobro, et af de ældste og største konditorier i Danmark.
I 2006 vinder Odense Marcipan Fødevareindustriens pris for bedste Samarbejdsudvalg.
2007 bliver året, hvor vi køber Marcia Industri A/S, opnår BRC certificering og bliver kåret til Superbrand af Business to Business.
2008-2009: 100 års jubilæum
2008 overtager vi den italienske marcipanfabrik Natural Food. En fabrik, der specielt er designet til at producere store ensartede serier af marcipanmasser til større industrikunder.
I 2009 fejrer vi vores 100 års jubilæum i troen på det oprindelige koncept: Odense Marcipan er leverandør af råvarer og konceptløsninger til bagere, konditorer og catering. Vi leverer råvarer til industrien og til detailmarkedet, hvor der især ved juletid er stor efterspørgsel på marcipan.
2012-2014: Marcipan året rundt
2012: Marcipan året rundt
Vi arbejder løbende på at udvikle en masse spændende og inspirerende opskrifter og produkter - følg med og besøg siderne Opskrifter og Tips & Tricks og bliv inspireret.
Vi lancerede i slutningen af 2014 vores webshop, hvor privatpersoner fik muligheden for at købe bl.a. Odense Marcipan og Nougat online. Ud over de klassiske marcipan- og nougatprodukter, er det nu muligt for privatpersoner at købe de særlige marcipantyper og større forpakninger, som tidligere kun kunne købes af professionelle.
2015-2017: Én fælles ODENSE Gruppe
I 2015 integreres Odense Marcipan, Bæchs Conditori og Natural Food i én fælles ODENSE organisation med fælles vision, mission og kerneværdier, og i 2017 bliver Natural Food lukket og solgt til italienske Alfrus s.r.l.
2018: Bagefaste marmelader og frugtfyldninger
Vi køber den danske fødevareproducent IGOS A/S i Hedehusene, som har stor ekspertise indenfor produktion af marmelader, frugtfyldninger og andre halvfabrikata.
2020 - : ODENSE GROUP i dag
I 2020 bliver Frödinge Mejeri AB, Sverige en del af ODENSE GROUP.
I dag består ODENSE GROUP af Odense Marcipan A/S, Bæchs Conditori, IGOS og Frödinge Mejeri AB, beliggende hhv. i Odense, Hobro, i Hedehusene og i Sverige.
Vi opererer med 4 brands - ODENSE * BÆCHS * IGOS * FRÖDINGE - og er leverandør af kvalitetsprodukter indenfor kager, desserter, konfekture og frugtfyldninger.
ODENSE GROUP er en del af Orkla, som er Nordens største producent af mærkevarer.
Vil du vide mere?
Se også historien om hvem der opfandt marcipanen og de sjove historiske opskrifter.